Witamina C – którą wybrać?

Witamina C – którą wybrać?

Witamina C
Witamina C

Witamina C – którą wybrać? Od lat słyszymy o dobroczynnym działaniu witaminy C na organizm człowieka. Stosuj jego suplementy szczególnie w okresach osłabionej odporności, jest doskonałym wsparciem dla naszego układu odpornościowego.

Dlaczego witamina C jest tak ważna dla naszego zdrowia?

Kwas askorbinowy uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne oraz neutralizuje wolne rodniki. Witamina C ma również właściwości przeciwutleniające i przeciwutleniające, dzięki czemu nasza skóra może wyglądać promiennie i młodzieńczo. Pozwala również skrócić czas trwania przeziębienia, a stosowany profilaktycznie zwiększa odporność organizmu.

Jaka jest najlepsza witamina C?

Wiele osób zastanawia się, jaką witaminę C wybrać? Do wyboru mamy naturalne, syntetyczne lub liposomy. Leki obejmują suplementy zawierające kwas dekstrozowy L-askorbinowy lub jego sole. Przy wyborze najlepszego suplementu w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na źródło witaminy C, od której zależą właściwości zdrowotne.

1. Naturalna witamina C

Witamina C – którą wybrać?
Witamina C – którą wybrać?

Wiele osób uważa, że ​​przyjmowanie witaminy C z jedzeniem jest najlepszym sposobem na dostarczenie jej do organizmu. Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości składników odżywczych, warto wybrać naturalne suplementy. Głównym źródłem witaminy C jest acerola, która zawiera więcej kwasu askorbinowego niż cytrusy. Przyjmowanie naturalnej witaminy C przyniesie nam wiele korzyści. Składniki produktów naturalnych są krótkie i proste, głównie ekstrakty roślinne. Dodatkowo obecny jest naturalny kwas L-askorbinowy wraz z bioflawonoidami, które chronią tę substancję przed utlenianiem i wspomagają jej wchłanianie przez organizm. Bioflawonoidy znajdują się w: dzikich różach, czarnych porzeczkach, cytrusach czy owocach zwykłych.

2. Syntetyczna witamina C

Dla każdego, kto zastanawia się jaką najlepszą witaminę C wybrać, kolejną sugestią będzie jej syntetyczna wersja. Zawarty jest głównie w różnych suplementach. Jego główne zalety to łatwa dostępność i atrakcyjnie niskie ceny. Jednak wielu twierdzi, że ta witamina C jest słabiej wchłaniana przez organizm. Oprócz tego suplementy zawierają również kompleksy bioflawonoidów lub inne składniki.

3. Liposomalna witamina C

Rośnie popularność, choć nie wszyscy o niej słyszeli. Liposomy to małe cząsteczki tłuszczu, które zawierają witaminy. Zadaniem powłoki liposomalnej jest ochrona kwasu L-askorbinowego przed rozpadem, a dodatkowo powłoka ta może przeciwdziałać nieprzyjemnym objawom ze strony układu pokarmowego, które czasami pojawiają się przy przyjmowaniu dużych dawek tej witaminy.

Forma witaminy C

Jaki jest najlepszy sposób na zdobycie witaminy C? Oczywiście najlepiej byłoby, gdybyśmy mogli zapewnić mu odpowiednią ilość pożywienia. Niestety jest to dość trudne zadanie, zwłaszcza ze względu na szybki tryb życia i brak czasu na przygotowywanie zdrowych posiłków. Dlatego rozwiązaniem jest suplement, który stopniowo uwalnia witaminę, aby organizm mógł ją optymalnie przyswoić. Co ciekawe, takie produkty zawierają znacznie wyższe dawki kwasu askorbinowego niż zalecane. Dzieje się tak, ponieważ zazwyczaj tylko 20% witaminy C jest faktycznie wykorzystywane przez organizm. Witamina C nie kumuluje się i wszystkie komórki i narządy regularnie ją wykorzystują. Jednak niewykorzystana jego część jest szybko wydalana z organizmu z moczem. Szczególnie warto wybrać produkt trójwarstwowy, ponieważ powoli uwalnia witaminę C, ponieważ maksymalnie wykorzystuje organizm. Sprzedawane są produkty zawierające kwas askorbinowy, którymi mogą być klasyczne tabletki lub rozpuszczające się pastylki, proszki lub krople. Wiele zależy od naszych osobistych preferencji.

W jakich produktach znajdziemy duże ilości witaminy C?

naturalne witaminy
naturalne witaminy

To mit, że owoce cytrusowe zawierają najwyższe dawki tej witaminy. Pokarmy o najwyższym poziomie witaminy C to: Camu Camu, dzikie róże i wiśnie acerola. Ponadto w dużych ilościach występuje również w: czarnej porzeczce, pietruszce, czerwonej papryce, brukselce, chrzanie, brokułach, zielonej papryce, szpinaku, truskawkach, kiwi, pomarańczach. Warto pamiętać, że najwyższe poziomy kwasu askorbinowego znajdują się w produktach świeżych, nieprzetworzonych. Pod wpływem światła i wysokiej temperatury witamina C ulega szybkiemu rozkładowi. Jednak niskie temperatury mają na to pozytywny wpływ.

Jakie jest ryzyko niedoboru witaminy C?

Obecnie ta witamina rzadko jest niedoborowa, ponieważ zalecane spożycie można łatwo uzupełnić za pomocą różnych produktów. Najczęstszym niedoborem witaminy C jest szkorbut. W pewnych stanach fizjologicznych czy chorobach zapotrzebowanie na nią wzrasta, więc jeśli nie dostarczymy jej odpowiedniej ilości pokarmu, wystąpi deficyt.