Dlaczego warto wybrać szkolenie kelnerskie

Dlaczego warto wybrać szkolenie kelnerskie

Dlaczego warto wybrać szkolenie kelnerskie: Osoby mające w swojej perspektywie zawodowej pracę jako kelner w restauracji, powinny odbyć szkolenie kelnerskie. Jest to ważne, ponieważ zyski firmy oraz zadowolenie gości lokalu zależą nie tylko od smacznych dań, ale w dużej mierze od obsługi kelnerskiej. Pracownik obsługujący gości musi posiadać nienaganny wygląd, znać techniki sprzedażowe, mieć profesjonalne podejście do klienta. To wszystko przekłada się na wynik finansowy restauracji oraz zarobki kelnera.

Dlaczego warto wybrać szkolenie kelnerskie?

Powszechnie przyjmuje się, że prawie każdy może zostać kelnerem. Jeśli jednak ktoś chce pracować w restauracji o wysokim standardzie, musi wykazać się określonymi umiejętnościami i znajomością języków obcych. Gdzie zdobyć odpowiednią wiedzę? Na szkoleniu kelnerskim uczestnik dowie się na przykład czym jest gościnność, na czym polega psychologia obsługi kelnerskiej, pozna techniki sprzedażowe w restauracji: doradzanie, cross-selling, up-selling.

Warto wybrać ten rodzaj szkolenia, ponieważ praca kelnera przynosi wymierne dochody nie tylko w postaci comiesięcznej pensji, ale również napiwków. Jeżeli kelner będzie stosował sprzedaż sugerowaną jego zarobki znacznie wzrosną. Kelner to osoba będąca twarzą i duszą każdego lokalu gastronomicznego. Od niego zależy nastrój klienta, a co za tym idzie biznes restauracji. A jeśli gościowi nie spodoba się sposób, w jaki został obsłużony, nie wróci do tego miejsca, bez względu na to, jak pyszne były potrawy. Jest to wskazówka dla właścicieli restauracji, aby kierowali swoich pracowników na szkolenie kelnerskie, ponieważ poznają oni techniki wywierania wpływu w gastronomii a także typologię i analizę gości.

Komu dedykowane jest szkolenie kelnerskie?

Szkolenie kelnerskie to podstawa dobrego wykonania usługi. Podczas szkolenia przekazywana jest wiedza na temat standardu, sposobu witania gości i realizacji zamówienia, a także kontaktu z konkretnym i wymagającym gościem. Dobre szkolenie kelnerskie obejmuje również ćwiczenia dotyczące różnych technik serwowania dań. Każdy uczestnik szkolenia uzyskuje certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu.

Ważne! Kelner to nie tylko osoba, która dostarcza zamówienia i podaje gotowe dania.To oblicze restauracji, od którego zależy sukces całego zespołu. Jeśli dana osoba jest przeszkolona i pracuje profesjonalnie, restauracja zyskuje klientelę, w związku z czym rosą jej dochody. Dobrze wyszkolony kelner jest prawdziwym mistrzem sprzedaży. Właściciele restauracji dostrzegają wartość dobrej znajomości zasad obsługi gości, dlatego coraz chętniej kierują swoich pracowników na szkolenie kelnerskie. 

Korzyści ze szkolenia kelnerskiego

Szkolenie kelnerskie jest niezbędne do rozwoju osobistego i podnoszenia kwalifikacji w gastronomii. W czasach, gdy opinie gości są udostępniane online i mogą wpływać na rozwój restauracji, profesjonalna obsługa kelnerska jest podstawą. Kelner jest wizytówką restauracji, jest odpowiedzialny za pierwsze wrażenie gości. Dzięki swoim umiejętnościom jest w stanie nawiązać z nimi kontakt i pomóc, dzięki czemu wyjadą szczęśliwie, polecając miejsce swoim znajomym. Jego profesjonalizm, kultura osobista i wiedza na temat funkcjonowania restauracji jest bardzo ważna w czasie wykonywania usługi.

Dlaczego warto wybrać szkolenie kelnerskie
Dlaczego warto wybrać szkolenie kelnerskie

Od wyszkolenia kelnerów zależy bardzo dużo, przede wszystkim zysk restauracji. Sprzedaż zaczyna się od znajomości produktu, jeśli obsługa gości dobrze rozumie, co i komu sprzedaje, to już 50% sukcesu. Opis dań przekazywany klientowi nie powinien być górnolotny, nie banalny, ale płynący z serca. Szkolenie kelnerskie uczy etyki zawodowej – savoir vivre oraz etykiety, wszystkich szczegółów dotyczących rozmieszczenia urządzeń.

Kelner, który chce zostać managerem i restauratorem, chce być najlepszym w swojej dziedzinie, powinien się uczyć. Nie wystarczą pracowitość, zdolności operacyjne i przywódcze potrzebny jest stały rozwój. Bez wiedzy zawodowej na pewno nie zostanie zatrudniony w prestiżowym miejscu. Każda restauracja ma swoją specyfikę, kelner musi znać zasady nakrywania do stołu, serwowania potraw i zagłębić się w kwestie cenowe. Gastronomia to jeden z tych biznesów, gdzie jakość końcowego produktu zależy wyłącznie od człowieka, od tego, jak dokładnie podejdzie do szkoleń i rozwinie swoje umiejętności.

Korzyści z bycia kelnerem – zasadność szkolenia kelnerskiego

Dochód kelnera może być przyzwoity, ponieważ otrzymuje on napiwek i jest to światowa praktyka. W każdym razie jest to ważne źródło, czasami sporo przekraczające wysokość wypłaty. Im wyższa klasa restauracji i profesjonalizm kelnera, tym poważniejszy jest napiwek. Z tego zawodu można czerpać satysfakcję, ponieważ kelner spotyka się i komunikuje z różnymi osobami, nie musi się nudzić w pracy. Każdy dzień może być pełen różnych wydarzeń, trzeba obsłużyć wesele lub imprezę firmową. Oczywiście szkolenie kelnerskie otwiera drzwi do pracy w renomowanych restauracjach, uczestnik szkolenia ma większe szanse rozwoju kariery.

Perspektywa zdobycia zatrudnienia w branży gastronomicznej jest duża i to się nie zmieni. Bary, kawiarnie i restauracje nie straciły na aktualności. Każdego roku ta branża rozwija się a kelner jest aktorem, a sala to scena. Wchodząc na scenę kelner musi zagrać tak, aby goście nie tylko go zapamiętali, ale też wracali do restauracji. W tym zawodzie ważne jest, aby być nie tylko aktorem, ale także psychologiem, aby móc zjednywać sobie ludzi i łagodzić wszelkie konflikty.